Du kan ha rätt till karriärvägledning – det här behöver du veta

Sugen på att vidareutbilda dig mitt i livet? Med rådgivning kan steget till utbildning kännas lättare. Vi reder ut vad den nya karriärvägledningen innebär och om du har rätt till det.

Att våga vidareutbilda dig mitt i arbetslivet kan kännas osäkert och ibland främmande. Med hjälp av rådgivning kan steget till utveckling och utbildning dock kännas lättare. Vi reder ut vad det nya stödet karriärvägledning innebär och om du har rätt att ta del av det. 

Den första oktober 2022 införs ett nytt omställnings- och kompetensstöd som ska göra det lättare för yrkesverksamma att vidareutbilda sig och stärka sin position på arbetsmarknaden. Det kommer dels att finnas ett offentligt omställningsstudiestöd som du kan ansöka om hos CSN samt ett omställnings- och kompetensstöd som kan beviljas av en omställningsorganisation. 

Utöver de ekonomiska stöden utökas även möjligheterna för arbetstagare att ta del av rådgivning och vägledning av omställningsorganisationer. Stöden ska bland annat ge arbetstagare vägledning kring möjliga karriär- och studievägar som passar framtidens arbetsmarknad. De ska även underlätta omställning och övergång till ett nytt arbete eller studier för den som bedöms ha en förankring på arbetsmarknaden.

Läs mer om omställnings- och kompetensstödet här

Vad är karriärvägledning?

Den vägledning som kommer att erbjudas går under namnet karriärvägledning. Den ska hjälpa dig som är i behov av stöd att göra välgrundade och genomtänkta studie- och karriärsbeslut för din framtid – beslut som dessutom ska vara hållbara över tid och anpassade efter framtidens arbetsmarknad. 

– Vid karriärvägledning ökar din kunskap och förståelse om dig själv, dina möjligheter på arbetsmarknaden och olika alternativ inom utbildningar och yrken. Du får information om vilka typer av arbete eller studier och studieformer som finns för att du ska nå ditt slutgiltiga mål, berättar Kerstin Lindbäck och Elisabeth Thörnsten som arbetar som specialister inom studier på TRR. 

Karriärvägledningen kan ges digitalt som självinstruerande material och övningar eller via digitala och fysiska möten. Vägledningen kan dock komma att se lite olika ut beroende på vilken omställningsorganisation du tillhör.

💡 Vilka är TRR? 

TRR är en av många omställnings- och arbetslivsaktörer som arbetar för att hjälpa företag och tjänstemän den privata arbetsmarknaden. Deras uppgift är att stärka förutsättningarna för anställda som behöver eller som vill gå vidare i sina yrkesliv.


Utökade möjligheter till karriärvägledning

Det grundläggande omställnings- och kompetensstödet ska alltså gälla för alla som bedöms ha en förankring på arbetsmarknaden, även för de utan kollektivavtal och för egenföretagare. Omställningsorganisationerna, som är skapade av arbetsgivarorganisationer och fackförbund, verkar som den vägledande parten för personer med kollektivavtal vid uppsägning.

Med det nya stödet kommer de yrkesverksamma som saknar kollektivavtal samt egenföretagare kunna ta del av samma stöd, dock inte via en privat omställningsorganisation utan via Kammarkollegiets nyinrättade offentliga omställningsorganisation.

En utvecklad väg framåt

För många kan vägledning och rådgivning vara den avgörande faktorn för att man ska våga ta steget och utbilda sig mitt i arbetslivet. Därför ger karriärvägledningen många yrkesverksamma en enorm möjlighet att ta nya steg in på dagens och framtidens arbetsmarknad.

– På sikt är förhoppningen att det ska innebära en större rörlighet på arbetsmarknaden och att fler, i framtiden, kommer att arbeta med något som intresserar dem på riktigt, menar Elisabeth Thörnsten. 

Dags att ställa om? Här kan du läsa mer!

Källa: TRR

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på utbildning.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för hjälpa fler människor att hitta rätt kompetensutveckling. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Hon drömmer om att kompetensutveckla sig inom grafisk design. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om personlig utveckling och självledarskap. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på utbildning.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för hjälpa fler människor att hitta rätt kompetensutveckling. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Hon drömmer om att kompetensutveckla sig inom grafisk design. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om personlig utveckling och självledarskap.

Annonser